Колко калории съдържат яйцата?

Колко калории съдържат яйцата?

Яйцата са добър източник на протеини и съдържат много ключови витамини и минерали, включително калций, калий и желязо. Всички тези хранителни вещества са жизненоважни компоненти на диетата на човек.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), едно голямо, твърдо сварено яйце съдържа около 78 калории.

Яйцата някога са били спорен избор поради опасения относно наситените мазнини и холестерола, но оттогава изследователите са доказали, че яйцата имат редица диетични ползи.

Тази статия разглежда хранителния профил на яйцата, както и някои от най-новите изследвания на рисковете и ползите, свързани с яденето на яйца.

Хранителен профил

Едно голямо, твърдо сварено яйце с тегло около 50 грама (ж) съдържа следните хранителни вещества, според Към USDA:

 • Калории: 78
 • Протеин: 6.29 g
 • Обща мазнина: 5,3 g
 • въглехидрати: 0,56 G
 • Диетични фибри: 0 g
 • Захари: 0,56 g
 • Калций: 25 милиграма (mg)
 • Желязо: 0,59 mg
 • Фосфор: 86 mg
 • Калий: 63 mg
 • Цинк: 0,53 mg
 • Холестерол: 186 mg
 • Фолат: 22 микрограма
 • Витамин А: 260 Международни единици (IU)
 • Витамин D: 44 IU

Въпреки това, начинът, по който човек готви яйце леко променя хранителния си профил. Например, същите 50 g от цяло, бърканото яйце има около 4,99 g протеин и 36 IU витамин D, според USDA.

Предимства

Яйцата имат много ползи – Те са добър източник на протеини, мастни киселини, холин и антиоксиданти. Яйцата също са богати на витамин D, хранително вещество, което не се среща естествено в много често срещани храни.

Няколко изследователски проучвания са тествали хранителната стойност на яйцата като част от ежедневната диета.

Например, едно проучване в списанието FASEB включва 26 участници, на възраст 60–75 години, със затлъстяване. Изследователите ги помолиха да ядат или диета с високо съдържание на яйца, или диета с ниско съдържание на въглехидрати, нискомаслени в продължение на 8 седмици.

След 8 седмици учените измерват състава на телесните мазнини на участниците. Тези, които са яли три цели яйца на ден в диета с ниско съдържание на въглехидрати, са загубили повече мазнини от тези, които са яли високо въглехидрати, диета с ниско съдържание на мазнини.

Въпреки това е важно да се отбележи, че центърът за хранене на яйца финансира това проучване.

Мета-анализ в списанието на Американския колеж по хранене изследва седем изследвания относно консумацията на яйца, сърдечните заболявания и инсулт.

Изследователите установяват, че яденето до един до един Яйцето на ден помогна за намаляване на риска на човек от инсулт, но те не видяха увеличение или намаляване на риска на участниците от сърдечни заболявания.

Въпреки това, едно проучване в списанието, което включва данни от половината Милион възрастни установяват, че яденето на средно едно яйце на ден е значително свързано с по -нисък риск от сърдечни заболявания.

Проучване в американския журнал за клинично хранене разглежда ефектите на диетата с високо яйце спрямо диетата с високо яйце спрямо диетата с високо яйце спрямо диетата с високо яйце спрямо яйце Диета с ниско яйце при хора с диабет. Екипът определи диета с висока яйца като ядене на две яйца на ден на 6 дни седмично и диета с ниска яйца като ядене по -малко от две яйца седмично.

След 3 месеца изследователите установяват, че високата консумация на яйца не повлия на нивата на холестерола на участниците. Те обаче откриха, че диетата с висока яйца може да увеличи ситостта или чувствата на пълнота.

яйцата могат да бъдат здравословно допълнение към диетата. За да извлече хранителните ползи, човек може да ги включи в различни ястия.

Предишни спорове около яйцата и хранителната им стойност се отнася до количеството на холестерола в яйчния жълтък. Според Американската сърдечна асоциация (AHA), едно голямо яйце съдържа около 186 mg холестерол.

Въпреки това, секретарите на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ и USDA премахват препоръчителния дневен лимит за холестерол През 2016 г.

Това последва препоръки от диетичните консултативни комитети, които отбелязват, че изследванията не са показали, че диетичният холестерол – в храни като яйца – представлява опасност за здравето на сърцето или нивата на холестерола в тялото.

Наскоро проучване от 2019 г. в списанието намери доказателства в подкрепа на пропуска, заключавайки, че яденето на яйца не е свързано с излишните нива на холестерол в организма. Резултатите се основават на елиновото национално проучване и здравето на храненето, което зададе повече от 3500 въпроси за участниците относно техните хранителни навици.

Ако човек обикновено има здравословна диета и има предвид общия си ежедневен прием на храни Високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини и холестерол, ядене на варени, цели яйца е малко вероятно да навредят на здравето им.

По -голяма грижа относно консумацията на яйца е, че алергиите са често срещани, особено сред децата. Всъщност според Американския колеж по алергия, астма & Имунология, около 2% от децата са алергични към яйцата.

Въпреки че мнозина прерастват на тази алергия до 16 -годишна възраст, някои хора изпитват реакции толкова тежки, че причиняват затруднено дишане.

Някои някои Симптомите, свързани с алергия към яйца, включват:

 • Кашлица
 • Замаяност
 • Усещане за стегнатост в гърлото
 • Стъпка на стомаха
 • Подуване на устните и езика

Ако човек подозира, че те или някой, когото познават, има алергична реакция на яйцата, те трябва да потърсят медицинска помощ.

Хората с тежки яйчни алергии може да се наложи да носят епинефринова инжекторна писалка за лечение на симптомите на анафилактична реакция.

Добавяне на яйца към диетата

човек може да включи Яйцета в диетата си по различни начини, като например от:

 • Кипяне, бракониерство или разтърсване на яйцата
 • Правене на омлети или киши, които съдържат яйца или яйчни белтъци като както и зеленчуци и постно месо
 • Включване на яйца в гювечи и добавки g зеленчуци или постно месо
 • Добавяне на сварено яйце към салата или да имате такова като закуска

Яденето на твърдо сварени, бракониерни или бъркани яйца може да бъде много питателна. За да се гарантира, че яйцата са здравословно допълнение, въздържайте се от готвенето им в масло или масла с високо съдържание на мазнини.

Резюме

яйцата може да бъде здравословно допълнение към zenidol в аптеките всяко хранене или те могат да сервират Като закуска. Голямо, твърдо сварено яйце съдържа само 78 калории, както и протеини и жизненоважни хранителни вещества, като витамин d.

Въпреки че експертите по хранене са изразили известна загриженост около съдържанието на холестерол на яйцата, повечето настоящи изследвания показват, че това е изразило, че е изразил, че повечето актуални изследвания предполагат, че това предполага, че най-вече настоящите изследвания предполагат, че, че повечето настоящи изследвания предполагат, че това е Яйцата не влияят неблагоприятно на нивата на холестерола на хората.

Всеки, който има притеснения относно консумацията на яйца, обаче, трябва да говори с лекар.

 • Сърдечно -съдова/кардиология
 • Хранене / диета
 • Затлъстяването / загубата на тегло / фитнес

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и списания и списания и медицински списания и списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания и медицински списания Асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents